Språk, kultur och en större familj

Att ta emot en utbytesstudent visade sig vara så lärorikt och utvecklande för hela familjen att det blev fler gånger. Susanne Idensjö berättar.

När den äldsta sonen flyttade hemifrån kändes det tomt att bara vara tre. Dessutom stod ett rum tomt.
– Vi pratade lite fram och tillbaka om vi skulle ta emot ett ensamkommande flyktingbarn eller en utbytesstudent, berättar Susanne Idensjö. Men så såg jag en annons på Facebook om att ta emot studenter och ja, så blev det så.

Susanne och hennes familj hade ingen aning om vad det skulle innebära att ha en ung främmande vuxen boende i familjen. De fyllde i en intresseanmälan på DIS Stockholms hemsida och fick sedan besök av en personal som då gjorde en intervju med familjen.
Att ha en utbytesstudent hemma visade sig vara så roligt och utvecklande att det dessutom blev fler gånger.
– Vår första utbytesstudent, som var från Washington, blev som en extra bror för vår yngsta son som fortfarande bodde hemma. Men det är så lärorikt för hela familjen. Att få se saker från ett annat håll och turista i sin egen stad. Hur ofta gör vi det!

Susanne lyfter samtalen vid matbordet som något som verkligen ger perspektiv, insikter och skratt.
– Som att vi svenskar står i kö. De amerikaner vi har haft har förundrats över alla som står i kö till bussen på morgonen och ändå inte pratar med varandra. Men också spännande samtal om jämställdhet och politik. Därför är det kanske roligast om alla i familjen pratar lite engelska i alla fall. Den blir ju också så mycket bättre under den här perioden.

Det handlar också om att förstå att vi kommer från lite olika kulturer. Både för studenten men också för värdfamiljen. Susanne tycker dock att det har varit enkelt att kommunicera med de studenter som familjen har tagit emot.
– Vi lagar vår frukost och mat själva. Städar och tvättar. Det är sånt som de har varit vana vid att familjen har hjälp med. Sedan är vi mycket mer miljömedvetna här i Sverige än vad amerikanare är generellt. Det var inget vi tänkte på innan. Sopsortering, att inte duscha för länge är såna vardagliga exempel.

Men finns inga jobbiga saker med här? Susanne frågar sonen men han ser ut som ett frågetecken.
– Vi har bara positiva erfarenheter. Jag hör på de träffar som anordnats för alla familjer att det finns dem som kan ha lite svårt med hur de ska sätta regler. Det är ju unga vuxna det handlar om trots allt. Men de som har haft svårt själva vet jag har fått jättebra hjälp av DIS.
Tre terminer, tre utbytesstudenter. Men ingen just nu. Det är nämligen så att en av utbytesstudenterna har kommit tillbaka till Sverige för att hon ska jobba ett år här och bor då hos familjen Kronqvist Idensjö som ju är hennes svenska familj.
– Ja, det är verkligen så det har blivit. En utvidgad familj som gör att vi också har ett kontaktnät på andra sidan Atlanten. Vi har varit där och hälsat på. Det är så berikande.

Nyfiken på att bli värdfamilj?
En värdfamilj kan vara par med och par utan barn, ensamstående föräldrar, singlar och samkönade par – i alla åldrar.
Som värdfamilj får du en kostnadsersättning för mat på 3 500 kronor i månaden
• Minst en person i hushållet måste kunna tala engelska
• Studenten ska få ett eget möblerat rum med förvaringsutrymme.
• De gemensamma utrymmena i hemmet ska vara rökfria.
Läs mer på dis-sthlm.se där kan du också anmäla ditt intresse.