Den desperata jakten på viktnedgång

Den sjuka sanningen om överviktsoperationer måste fram, säger Camilla Näslund som själv lider av hjärnskador efter operationen. Nu vill hon förbjuda operationerna på barn.

– Det pågår ett skattefinansierat experiment med våra barn, säger författaren och föreläsaren Camilla Näslund. Förstår du? Vi lägger överviktiga barn under kniven utan att ta hänsyn till vad det innebär för dem på sikt! Projektledaren erkänner till och med att de haft undermålig uppföljning av dessa barn och att de sett de konsekvenser jag alltid varnat för.

Hon är arg och upprörd. Gastric Bypass har gjorts på försök på barn från 13 års ålder under drygt tio år. Det anses vara bevisat att barn får samma ”goda” effekter som vuxna. Och samma negativa konsekvenser. Dock saknas som sagt längre uppföljning på dem.

Camilla har precis lagt sista handen på boken Stympad som hon skrivit tillsammans med Maria Jallow. Det har varit en tuff resa att få till den här boken. Dels för att Camilla själv är väldigt sjuk efter sin egen överviktsoperation 2011. Ett par år efter ingreppen var hon nära att dö av komplikationer på grund av de oundvikliga näringsbristerna. Men tufft också för att det tagit henne hårt att arbeta med researchen där hon tagit del av studier, läkarutlåtanden, berättelser från överviktsopererade och från deras anhöriga.

– Jag har pratat med så många förtvivlade människor som fått livet förstört på grund av operationen och det tar hårt. Den bild vi får genom media är oftast bilden av den lyckliga personen som blivit av med en stor del av sin övervikt. Den andra sidan måste fram. Vi måste förhindra att detta sjuka experiment med våra barn permanentas. Det får vara nog nu!

I boken Stympad har Camilla ett helt kapitel om överviktsoperationer på barn. Där framgår att det är just ett försök. Ett försök med en operation som sätter hela matsmältningssystemet ur spel och resultatet blir att du byter ut övervikten mot kroniska näringsbrister.
– Min erfarenhet är att de som lyfts fram som personer som mår bra sällan har varit opererade mer än fem år. Sedan börjar problemen komma om inte förr. Blodsockerfall, synproblem, minnessvårigheter och till och med demens, depressioner och en rad andra saker.

Camilla ser flera problem i de här typen av ingrepp.
– Vi kan se det som en konsekvens av ett samhälle där kvinnokroppen aldrig duger och som en del av en hel industri som bygger på att kvinnor aldrig är nöjda med sitt utseende. Skönhetsoperationer generellt har normaliserats. Ett sånt här ingrepp kräver att du äter tillskott resten av ditt liv. De som skrivs ut är inte speciellt bra och innehåller ofta mycket socker. Inte så bra för en som matmissbrukat! För att kunna ha en chans att må okej krävs då att du köper egna. Då blir det en klassfråga eftersom det landar på mellan 2 000 och 3 000 kronor i månaden.

Det är också lätt att ha en övertro viktmässigt på en operation fortsätter Camilla.
– Du kanske blir av med 30 – 40 procent av din övervikt. Inte av din vikt alltså. De där 30 procenten är oftast de som är enklast att gå ner på andra sätt.

Ett kriterium för operation på barn är att konventionella sätt för viktnedgång inte fungerat. Camilla menar att det är ganska självklart att just konventionella metoder inte lyckas.
– I Sverige ser vi till beroendets olika utlopp. Alkoholism, narkomani och spelmissbruk är exempel på utlopp som vi behandlar. Det gör vi inte med sockerberoende. Det är ingen diagnos. Och den här extrema övervikten handlar oftast om att missbruka snabba kolhydrater. Vi gör ett ingrepp i magen fast problemet sitter i huvudet. Du blir av med en del av din övervikt men ditt beroende finns kvar. Det är också större risk att bli alkoholist efter en överviktsoperation än innan. Vissa hamnar i andra typer av missbruk. Problemet finns som sagt kvar. Det som har varit orsaken till att du ätit dig till kanske 100 kilos övervikt. Vi måste börja se beroendet som det som är problemet och behandla utifrån det. Inte de olika utloppen av beroende. Och vi måste hjälpa barnen på andra sätt och det är nu!

– Kunskapen om konsekvenserna av ingreppet måste debatteras utifrån vad som händer i kroppen och dess konsekvenser, inte bara viktminskning. Att stympa matsmältningssystemet får förödande konsekvenser.

Den 12 november kommer Stympad ut. Den går att förhandsbeställa redan nu och du kan följa Camilla på hennes blogg via camillas.me
Boken kommer också att vara en del av en folkbildningen om beroende och medberoende. Förhandsbeställ här.

Gastrisk bypass; en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas ur. Tunntarmens huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer från tarminnehållet