Åka på klassresa – Tips

I samarbete med Finsmakarna Norden AB

Beslutet är taget, vi ska på klassresa! Mycket spänning och förväntan hos eleverna men man ska också tänka på en del saker. De flesta sakerna bör planeras innan det är dags för resan och det gäller både för elever, lärare och andra ansvariga som följer med på resan. Här har vi samlat ihop några tips på hur ni på bästa sätt kan tjäna ihop till er klassresa och hur det går till. Vi summerar också de mest attraktiva resmålen, både inom Sverige och utomlands.

Tjäna ihop pengar till klasskassan

Det allra snabbaste sättet att tjäna pengar till klassresan är att sälja produkter. Alla elever kan på kort tid hjälpas åt under förslagsvis 3 veckor med att sälja till släkt, grannar och vänner. När det gäller val av leverantör rekommenderar vi Finsmakarna eller Fikakassan. Den största orsaken till dessa två aktörer är att de båda erbjuder rättvisemärkta varor såsom KRAV, ekologiskt, UTZ och/eller Fairtrade. Sedan har vi i vår jämförelse med andra aktörer sett att de erbjuder bland de bästa vinsterna per såld produkt. Här kan ni välja mellan att bara sälja kaffe (Fikakassan) eller en hel katalog med godsaker som choklad, te, kaffe, olivolja etc (Finsmakarna). Här ser ni en jämförelse som vi gjort med andra aktörer:

 

 

Hur lyckas ni då med er försäljning? Här listar vi 7 viktiga steg:

Steg 1: Hur mycket behöver ni tjäna?

Det är jätteviktigt att lärare och föräldrar redan från början bestämmer vilken ambitionsnivå ni skall sätta. För en klassresa kan det exempelvis vara bra att tänka på hur många nätter ska man vara borta. Ska man stanna i Sverige eller åka utomlands etc. Sakta men säkert kommer ni fram till vilken summa som krävs för att genomföra ert mål. Vi har sammanställt några populära resmål för skolklasser nedan under länken till ”Resmål”.

Steg 2: Hur mycket måste ni sälja?

När ni vet hur mycket pengar till behöver tjäna för klassresan så kan ni börja räkna på hur många personer i klassen eller laget som kan sälja produkten eller tjänsten. Notera att det inte är tillåtet för skolklasser att föräldrar finansierar klassresan.
Exempel: Ni är 25 deltagare och behöver få in 15.000kr. Produkterna ni skall sälja har en vinst på 60kr styck. Det betyder att varje deltagare behöver sälja 10 lådor alternativt betala in 600kr. Man får respektera att en del inte vill sälja men om erbjudandet att istället betala in finns blir det mer rättvist.

Steg 3: Beställ startpaket

Nu är det dags att beställa hem det kostnadsfria startpaketet. Paketet innehåller varuprov och 2 säljfoldrar per deltagare ifall någon förälder vill ta med till jobbet. Vi rekommenderar inte att ansluta sig till flera leverantörer samtidigt eftersom det ofta generera i en lägre total vinst. Det är svårt att få fokus från deltagarna om det är för många varor. Ett tips är att visa upp varuprovet till alla deltagare när ni delar ut säljfoldrarna så att alla kan klämma och känna.

Steg 4: Ta upp beställningar eller direktleverans

Vissa föredrar att beställa hem varorna på en gång så att man kan leverera direkt vid dörren. Detta kan vara smidigt men risken med det är att man det blir kvar varor eller att man beställt för lite. Använder ni en säljfolder för att ta upp beställningar blir det exakta antal som sedan beställs och kunden brukar sällan misstycka till att få leveransen efter några dagar. Med Fikakassan kan man enkelt beställa hem först och sälja direkt eftersom det bara är 1 produkt.

Steg 5: Sälj!

Delge gärna deltagarna om ert mål, det ökar engagemanget. Berätta vart ni ska åka, vad det kostar och hur många varor som behöver säljas. Peppa alla förklara vad som krävs. Det ska vara kul att tjäna pengar till klassresan och desto mer engagerade barnen är desto bättre går försäljningen. Ta upp beställningar från grannar, släkt och vänner. Be leverantören om att få länk till säljfoldern digitalt så att ni kan dela detta på facebook, whatsapp eller andra appar och sociala medier. Lämplig säljperiod är 3-4 veckor.

Steg 6: Leverans

Efter säljperioden slut gör den ansvarige föräldern sin slutbeställning till leverantören. De flesta leverantörer skickar allt gods till en och samma leveransadress. Att tänka på att det kan för vissa vara en utmaning att vara på plats när leveransen sker eftersom det oftast är dagtid. Det behövs också en del yta, leveranser på två pallar är inte ovanligt. Ett tips för skolklasser är att leverera till skolan där personal finns på plats. Kommunicera en eller två datum till deltagarna där de kan hämta sina varor. Kom ihåg att kontrollräkna leveransen direkt mot följesedeln innan ni börjar dela ut varorna!

Steg 7: Ta betalt

Deltagarna levererar sedan sina produkter till sina köpare som kan välja att betala kontakt, banköverföring eller Swish. Fakturan är på 20 dagars betalningsvillkor så att ni i god tid hinner samla ihop beställningarna innan det är dags att betala. Ifall någon vara är defekt eller ifall fler produkter behöver beställas från eftersläntrare, brukar leverantören hjälpa till med detta utan att debitera frakt.

 

Tips på de bästa resmålen?

Klicka här: finsmakarna.se/klassresa/

Läs mer på Finsmakarna eller Fikakassan för hur ni kan bli hjälpt på bästa sätt eller registrera er för ett startpaket.

               

Inlägget är ett sponsrat inlägg från Skolfamiljens samarbetspartner Finsmakarna Norden AB