Konsten att vara en självsnäll förälder

Hur kan du öka välbefinnandet både för dig själv och för dina barn genom att vara snäll mot dig själv? Maria Helander är aktuell med en bok om självsnällhet.

Jag är övertygad om att du som förälder behärskar konsten att vara snäll. Du hjälper ditt barn, om hen ber om det eller kanske till och med innan du ens har fått frågan. Men jag misstänker att det svåra blir när du, försöker att vända samma värme och omtänksamhet mot dig själv. Kanske känner du dig egoistisk då, eller kanske har du till och med glömt vad det innebär att prioritera ditt eget välmående.
Jag tänkte att den här krönikan skulle handla om hur man hjälper sitt barn att bli självsnällt. Men det går inte att lära ett barn något som hens föräldrar inte kan. Just därför är de här raderna till dig som förälder – för om du kan konsten att vara självsnäll kommer ditt barn ha lättare att behandla sig själv med värme och respekt.

Vad är självsnällhet?
Att vara snäll är att i tanke och handling visa omsorg och medkänsla för andra människor. Att vara självsnäll är att rikta samma omtanke mot sig själv. Men hur kommer det sig att det är så svårt? Jag tror att det finns massor av härliga föräldrar som inte får möjlighet att blomma för att de trycker ned sig själva. De är så upptagna med att tänka på allt de borde och måste göra eller vara, att de helt enkelt glömmer bort att se det de redan gör eller den de är. Och de är så inskolade i att försöka lista ut vad andra vill att de totalt har glömt att fråga sig själva vad de vill eller vad de behöver.
När jag föreläser om självsnällhet möter jag ofta argumentet att ”om jag skulle bli självsnäll kommer jag att bli egoistisk”. När vi säger nej till våra barn eller människor omkring oss eller försökte prioritera oss själva känner vi oss själviska. Jag tror att vi gör ett tankefel när vi upplever att omtänksamhet om andra utesluter omtänksamhet om oss själva. Att ge tid och omsorg till andra människor är något som får oss att må bra, så länge vi upplever att det är okej att vi sätter gränser. Det behöver finnas en frivillighet bakom snällheten. Om vi har kraven som drivkraft kommer vår ork snabbt att ta slut och vi känner oss slitna. Kraven behöver inte alltid komma från vår omgivning, utan de kan vara vi själva som skapar dem.

En grundregel är att du behöver fylla på din egen energi för att ha kraft och glädje att orka ge till andra. Men att ta hand om sig själv står inte i motsatsförhållande till att kunna ge till andra – tvärtom. En stressad förälder som får migrän på helgen för att hen har varit alltför fokuserad på andras behov, kommer inte att kunna vara den snälla och närvarande förälder hen önskar. Att i stället stanna upp och prioritera om, lyssna in sitt eget behov av återhämtning och sätta gränser innan stressen tar överhand hade inte varit egoistiskt, utan nödvändigt för att kunna vara den förälder hen vill vara.
Med det sagt är det inte alltid lätt att börja prioritera sig själv. Om vi genom åren har tagit för vana att ständigt finnas tillgängliga för andra kan det vara svårt att lyssna in sig själv och ens veta vilka behov vi har.

Grunden till hälsa
I mitt arbete med mina klienter ser jag hur självsnällhet är grunden till hälsa. Att tro att vi kommer att bli friska och sunda genom att driva på oss med självdisciplin och hårda ord gör att vi snart tappar motivationen till att skapa hållbara vanor. Vi behöver kunna peppa och coacha oss igenom motståndet och det förhållningssättet växer fram ur en omtanke om oss själva. Självsnällhet är inget som kommer att göra dig passiv, utan kan snarare hjälpa dig att upptäcka dina egna behov och vad just du mår bra av – både på kort och lång sikt.
Genom att du hjälper dig själv att må bra och sätter sunda gränser, visar du ditt barn att en omtänksamhet mot sig själv är lika viktig som en omtänksamhet mot andra.


Öva upp din självsnällhet:

• Kom ihåg att din egentid och dina må-bra-saker även gynnar din familj. Om du är snäll mot dig själv orkar du vara snäll mot andra.
• Motivation och glädje är något vi själva skapar genom att göra mer av det vi tycker om och mår bra av. Också när du är stressad, bör du försöka prioritera att fika med bästa vännen eller ägna en stund åt din hobby. Din hjärna kommer att belöna dig med må-bra-hormoner.
• Fråga dig själv ofta ”vad vill jag och vad behöver jag?”. Även om du inte alltid kan prioritera dina egna behov så är det viktigt att du lyssnar på dem.
• Du behöver öva dig i att vara självsnäll. Du blir inte självsnäll genom att bestämma dig.

Du kan läsa mer i min bok Konsten att vara självsnäll om hur du övar upp din självsnällhet.