ADHD-hjärnan och tarmen – så kan maten påverka

Tarmen och hjärnan sitter ihop och mår tarmen inte bra så mår vi inte bra. Tarmen är känslig mot oro, stress och vissa saker som vi äter och många med ADHD/ADD har en extra känslig tarm. Anna Hallén Buitenhuis förklarar.

Oro och stress är tyvärr något som ökat och vi behöver ta det på största allvar för att komma till rätta med det. Det är en process som tar tid men redan i dag kan vi ändra det som ligger på tallriken och på så sätt ta bort en av faktorerna som skapar stress och påverkar hjärnan negativt.

Gluten, fullkorn och socker är de stora bovarna. Men även mejerier kan påverka både vår tarm och vår hjärna. Mjölkproteinet kasein är kopplat till mindre empati och minskad förmåga till kommunikation och förståelse för nyanser i språket och ansiktsuttryck. Så mjölk och macka kan tyvärr göra ADHD till ett problem med försämrad koncentration, mer ilska och mindre nåbarhet för kommunikation. Lägger vi sen till färgämnen, tillsatser, energidrycker och skapad ”hittepåmat” såsom margariner och proteinbars/proteinpuddingar så har vi skapat oss en hjärna i kaos. En hjärna som redan från början arbetar lite för snabbt med för många detaljer.

Ovan nämnda saker bidrar till en låggradig inflammation i kroppen, vilket i sig skapar försämrad koncentration, mindre vilja och trötthet. Det är som att gå omkring med lite influensa utan feber. För att minska inflammationen behöver vår tarm få hjälp av levern. Levern är nämligen vårt reningsverk. Det organ som ska se till att det vår kropp inte behöver eller vill ha, släpps ut som bajs. Här kommer den spännande balansgången. Tarmen ska släppa ut de bra delarna från det vi ätit in i kroppen. Men de skadliga delarna som levern precis slängt ut i tarmen ska inte tas upp igen. Just denna balansgång är beroende av trygghet, vila och återhämtning. Men vi kan alltså göra en stor skillnad bara genom att ha koll på vad vi äter. Jag brukar kalla maten för straffsparkar. Du får stor skillnad på kort tid med liten insats.

Tarm & aggression
Vi vill alltså äta mat som gör att levern och tarmen fungerar sitt bästa och vi vill undvika mat som retar tarmen och överbelastar levern. Forskningen har visat att depressioner kan minska och ibland försvinna när tarmen får sin rätta omtanke. Det finns också en hel del forskning som visar på att om vi tar bort retningen på tarmen så ökar koncentration och aggression minskar.

Tyvärr är maten till vår tarm, lever och hjärna inte alltid den som barnen och ungdomarna väljer. Däremot är maten som retar och irriterar ofta den som lockar. Inte för att det retar utan för att den samtidigt höjer vårt dopamin, belöningshormonet, och smakar sött och gott.

Så vad gör vår tarm glad? Den vill ha grönsaker i alla färger, rotfrukter, nötter och bär. Den vill gärna ha frukt, men inte i stället för mat och inte i allt för stora mängder. Bäst av allt är om den även får probiotika i form av surkål, kimchi och hemmagjord kumbucha. Den kombuchan vi köper i affären har väldigt lite bakterier kvar men en massa socker, den är mer som en läsk än en hälsodryck. Ett knep att få i sig fermenterade grönsaker om man inte tycker om är att lägga i en matsked kimchi eller syrade morötter/rödbetor i salladen. Smaken trollas bort men alla miljarder underbara bakterier finns kvar.

Upp till hjärnan
För att hjärnan ska kunna arbeta på bästa vis behöver den magnesium, zink, omega 3 i form av EPA och DHA samt glycin. Maten för dessa är nötter, gröna grönsaker, fisk och äkta hemmagjord benbuljong. Alla dessa behövs. Känner du att ni saknar något så rekommenderar jag, för ovanlighetens skull, tillskott.

Vad behöver levern för att må sitt bästa och kunna ta ansvar för din kropps rening? Den behöver också grönsaker, främst gula och gröna. Den behöver glycin, det som finns i hemmakokt benbuljong. Förr åt vi aladåber, kalvsylta, inlagda grisfötter och all buljong var riktig. Tyvärr bytte vi över till filéer och kemiska buljongtärningar och glömde helt bort att ”tanka” vår lever med rätt ”bensin”. Vår lever behöver också lite smuts, du vet när vi tog en morot direkt från landet och drog av den värsta jorden på byxorna. Svårt att få till idag men levern behöver ändå fortfarande denna smuts så att äta ett tillskott av lera är en bra idé.

”Du mår som du äter” är inte bara tomma ord. Allt du är, allt du känner och hur du och din kropp mår byggs enbart av maten du äter, det du dricker och tankarna du tänker. Tankar och oro är oerhört viktigt men betydligt svårare att snabbt komma till rätta med. Det som ligger på tallriken kan du ändra redan idag och inom en vecka har kroppen börjat tacka dig.

Läs också mer om våra energibarn